“Proef de natuur”, een nieuwe rubriek op onze sociale kanalen. Elke maand delen we een recept met je, waarbij gebruik is gemaakt van een ingrediënt uit de natuur. In deze eerste editie hebben we een mooi basisrecept van mispelgelei voor je.
Nu januari nét achter de rug is zijn de mispels écht rot. En als een mispel rot is, dan kun je er wat mee. Veel mensen weten niet wat ze aan moeten met de mispel en dat is jammer, want je kunt met deze rotte vrucht lekkere dingen maken.
En gezond zijn ze ook nog: mispels hebben onder andere een positief effect bij koorts, diarree en blaasontsteking.
• 1,6 kg zachte mispels
• 400 gram harde mispels
• 2 citroenen
• 1 grote kweeappel. Als je die niet hebt neem je een zure appel
• 500 gram geleisuiker speciaal (2:1)
• Verwijder eventuele blaadjes en rotte stukjes aan de mispels (zacht en donkerbruin is de bedoeling, echt rot moet je verwijderen).
• Snijd de vrucht doormidden en leg ze in een grote pan.
• Snijd de citroenen en de appel in kwarten en voeg deze ook toe.
• Giet er water bij, zoveel dat al het fruit onder water staat.
• Breng het geheel aan de kook en laat het een uur zachtjes tot moes sudderen.
• Om een mooie heldere gelei te krijgen, roer je niet teveel in de pan.
• Leg een neteldoek of een dunne theedoek in een zeef, leg op een andere pan en giet hier de moes in over.
• Laat de moes een nacht uitdruppen, een beetje druk moet je wel toepassen.
• Het resultaat is een prachtige, heldere vloeistof.
• Kook de volgende dag van het sap de gelei.
• Meet af hoeveel sap je hebt.
• Voeg per 1,25 L sap 500 gram geleisuiker speciaal toe.
• Breng het sap aan de kook en laat het een minuut goed doorkoken.
• Roer het geheel door, breng het goed aan de kook en laat het een minuut stevig doorkoken.
• Giet de gelei in schone, hete jampotten en draai de deksel erop.
• Laat het rustig afkoelen.
• De gelei is klaar en minimaal een jaar houdbaar.
Wil je wat variatie toevoegen aan je mispelgelei? Voeg een duimgroot stukje gember toe voor extra pit. Voor een meer exotische beleving neem je kardemon. Zo kun je zelf lekker experimenteren. De gelei is heerlijk op een pannenkoekje.
Geniet ervan!
Cookie | Duur | Beschrijving |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |