In het IJstijdenmuseum in Buitenpost wordt het boeiende verhaal verteld over de twee laatste ijstijden die een grote rol hebben gespeeld bij de vorming van het landschap in Noord-Nederland en die van Noord-Oost Friesland in het bijzonder. Ook laat het IJstijdenmuseum zien hoe onze voorvaderen toen leefden, op welke dieren zij jaagden en hoe zij van zwerfstenen jachtwapens maakten, die ze daarbij gebruikten.
Vrijwilligers zijn onmisbaar voor het IJstijdenmuseum
Het verhaal van ons museum wordt in belangrijke mate bepaald door de inzet van onze enthousiaste vrijwilligers. Evenals veel andere organisaties en verenigingen is het voor het IJstijdenmuseum ook steeds moeilijker om gemotiveerde vrijwilligers te vinden. Ben jij geïnteresseerd, heb je belangstelling of wil je meer weten, neem dan contact met ons op via info@ijstijdenmuseum.nl. Wie weet draag jij straks ook een steentje bij aan ons prachtige museum.
Houd onze website in de gaten voor nieuws over het IJstijdenmuseum.
We hopen dat we u binnenkort mogen verwelkomen!
Informatie IJstijdenmuseum | Prehistorie
In het museum krijgen de bezoekers een indruk van het rijke verleden van de prehistorie van de Friese Wouden. Het museum laat verzamelingen zien van de zwerfsteenverzamelaars, die vooral in de 20e eeuw de noordelijke zwerfstenen verzamelden, die tijdens de voorlaatste ijstijd naar Nederland zijn vervoerd. Hun verzamelingen worden aangevuld met collecties minerale gesteenten en fossielen.
Verder brengt het IJstijdenmuseum de prehistorie in beeld.
Vanaf het moment dat de Neanderthalers ongeveer 100.000 jaar geleden over de vlakten van de Friese Wouden trokken tot aan het begin van onze jaartelling hebben bewoners sporen achtergelaten. Deze sporen zijn vooral terug te vinden in de stenen gebruiksvoorwerpen.
Van de stenen vuistbijlen waarmee de Neanderthalers buitgemaakte mammoeten en wolharige neushoorns slachtten tot de kleine vuurstenen en schrabbertjes en mesjes die de eerste boeren in de Friese Wouden hebben gebruikt.
Fiets- en wandeltochten
Daarnaast presenteert en ontwikkelt het museum fiets- en wandeltochten in het woudengebied in Fryslân. Het woudengebied is in de ijstijden ontstaan en de sporen daarvan zijn nog steeds in het landschap terug te vinden.
Met uw entreebewijs heeft u zowel toegang tot de botanische tuin als het IJstijdenmuseum op het terrein. Het museum bezit een prachtige collectie zwerfstenen, fossielen, stenen gebruiksvoorwerpen en mineralen die nog steeds uitgebreid wordt. Op 4 april 2008 werd het IJstijdenmuseum door CdK de heer Ed Nijpels officieel tot Archeologisch steunpunt benoemd. In 2013 heeft het IJstijdenmuseum het predikaat Geregistreerd museum gekregen.