Munt: Van kerkbank tot keukenkruid
De plant van de maand juni is dit keer Munt (Mentha). De Kruidhof verkoopt wel 10 soorten munt waarvan de Marokkaanse munt het meest wordt verkocht voor het maken van bijvoorbeeld kruidenthee. Heerlijk met een lepel honing van de imker. Meer bijzondere soorten zijn bijvoorbeeld de chocolade- en appelmunt. Naast het gebruik in de keuken, wordt het kruid al van oudsher gebruikt als geneeskrachtig middel.
Het bewijs van pepermuntolie als geneesmiddel gaat terug naar het oude Egypte, Rome en Griekenland . Menthol, menthon en menthylacetaat, de belangrijkste actieve componenten van de pepermunt komen nog steeds voor in de moderne medicijnen voor prikkelbare darmen, hoofdpijn, diarree en verstopping.
Munt is zo’n kruid dat als ik eraan ruik direct jeugdherinneringen bij mij oproept. Ik herinner me nog dat ik als meisje tijdens de kerkdienst altijd uitkeek naar het moment dat mijn moeder haar tasje pakte tijdens de preek en daar dat rolletje KING pepermunt te voorschijn kwam. Ik probeerde er dan net zo lang op te sabbelen als de preek duurde, wat vaak een hele kunst bleek te zijn.
KING pepermunt wordt al sinds 1902 geproduceerd in de Tonnemafabriek in Sneek. Aanvankelijk was pepermunt in trek als medicinale remedie bij kriebelhoest of droge mond. Voor KING pepermunt werd geadverteerd als “opwekkend en verkwikkend als een weldadig medicijn”. Door een wettelijk verbod verdween het predicaat “medicinaal” van de verpakking. Wat bleef is het gezicht van dokter Van Hamel-Roos, dat nog steeds op elke rol KING pepermunt staat.
Wie in de maand juni een muntplant bij De Kruidhof koopt krijgt daarbij een heerlijk recept van een vegetarische Marrokaanse pasta met natuurlijk…Marokkaanse munt.
Bij besteding van € 25,00 of meer in onze gratis toegankelijke verkooptuin krijg je in de maand juni een muntplantje naar keuze en het recept gratis mee naar huis.
Karin Hoogterp
——–
Vegetarische Marokkaanse pasta (4 pers)
Eens in de zoveel tijd lukt het je om een gerecht te bereiden dat ánders is, dat je smaakpapillen even op scherp zet. En dat je gasten verrast. En of je er nu echt zo lang voor in de keuken moet staan, en er een keukenprins of prinses voor moet zijn… ach, dat valt allemaal best wel mee. In mum van tijd zet je dit heerlijke gerecht op tafel. Ogen dicht…, de gekruidheid van de Marokkaanse keuken komt je tegemoet en is overweldigend; je waant je direct in sprookjesachtige sferen. Onze gratis toegankelijke verkooptuin verkoopt een breed scala aan keukenkruiden, waaronder de Marokkaanse munt, koriander en peterselie voor dit recept!
Ingrediënten:
• olijfolie
• 1 ui, gesnipperd
• 2 teentjes knoflook, fijngehakt
• 1 ½ theelepel kaneelpoeder
• 1 ½ theelepel gemalen komijn (djinten)
• ½ theelepel gemalen geelwortel (kurkuma)
• ¾ theelepel (pikante) paprikapoeder
• 1 blik (à 400 ml) tomatenblokjes
• 124 ml groentebouillon
• 1 blik (à 400 gr uitleggewicht) kikkererwten, uitgelekt en afgespoeld
• 300 gr kleine pastavormpjes (bv. penne)
• 20 gr versie peterselie, fijngehakt
• 20 gr verse koriander, fijngehakt (incl. steeltjes)
• 20 gr verse Marokkaanse munt, fijngehakt
• 75 gr pijnboompitten, geroosterd
• 50 gr feta, verkruimeld
• partjes citroen, voor erbij
• eventueel sumak kruid, voor erbij
• (zee)zout en versgemalen zwarte peper
Bereidingswijze:
Verhit de olie en fruit hierin de ui en de knoflook tot de ui glazig is. Voeg alle specerijen toe en bak deze een minuut mee. Doe dan de tomatenblokjes (incl. sap) en de bouillon in de pan, breng het geheel aan de kook en laat het 10 minuten zachtjes pruttelen. Roer vervolgens de kikkererwten door het gerecht en verwarm ze een aantal minuten mee. Kook in de tussentijd de pasta in licht gezouten water. Doe de pasta bij de saus en voeg eveneens de gesneden verse kruiden toe. Breng op smaak met zout en peper. Schep de pasta op een mooie grote serveerschaal, bestrooi met de geroosterde pijnboompitten, de verkruimelde feta en wat achtergehouden kruiden. Serveer de citroen (en Sumak) er apart bij. En realiseer je door het hele recept heen, dat je kruiden/specerijen best naar smaak extra mag toevoegen! Eet smakelijk!
Cookie | Duur | Beschrijving |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |